Eating and reading are two pleasures that combine admirably- CS Lewis

Tjänarinnans berättelse

Dags för en liten recension av en riktig klassiker! Själv visste jag ej om denna boks existens förrän jag hade sett TV-serien med samma namn.

Boken är skriven av Margaret Atwood år 1985 men sällan har den känts mer aktuell än nu! Atwood har skrivit flera romaner där feminismen får stå i centrum, om än på ett mörkt sätt. Denna bok är inget undantag.

För den som sett serien kommer denna bok inte bjuda på några större överraskningar. Jo en grej, och det var att serien överensstämmer ganska väl med boken. I alla fall första säsongen.

Boken speglar en dystopisk tid. Skördarna brister, luften har blivit förgiftad, en sektliknande organisation har tagit över USA och kvinnorna har blivit ofruktsamma. Männen är självklart helt oskyldiga i detta. Huvudpersonen, June, är den som skildrar allting. Hon är en så kallad Handmaid. Det innebär i praktiken att hon fungerar som ett mänskligt avelssto till ett rikt par eftersom de själva ej kan få barn på naturlig väg. I denna dystopiska värld är det nämligen få kvinnor som kan få barn på naturlig väg. Miljön är mörk. Grå. Hemsk och väldigt skrämmande. Samtidigt är det realistiskt beskrivet. Och det är det som också gör den så bra.

I sin hemskhet är denna bok väldigt bra, och jag rekommenderar den starkt!
 
// Johanna
Litteratur