Eating and reading are two pleasures that combine admirably- CS Lewis

Ensam är stark

Veckans tema inne på Kulturkollo handlar denna vecka om ensamhet. Ensamhet är en himla jobbig känsla. Eller är det ett tillstånd? Det är hur som haver jobbigt. Tycker jag. I alla fall är det jobbigt om det INTE är självvalt. Det är skillnad på att vara ensam hemma och hålla på med pyssel och knåp som man gillar i sin egen takt (typ det bästa som finns) och känna sig utanför och ensam i diverse sammanhang då man ej vill vara det. Exempel på ovalda tillfällen för mig är typ hela årskurs 7 då jag kände mig väldigt utanför i klassen. I övrigt har jag sluppit den oönskvärda ensamheten och istället haft lyxen att kunna välja när jag vill ha den. Jag är ingen ensamvarg men jag uppskattar verkligen självvald egentid. 

I litteraturen stöter man ofta på figurer som känner sig ensamma. Eller som är ensamma men som förnekar att de är det. Eller som inte är ensamma men som upplever sig vara det. Vilken feel-goodroman har INTE med ett par karaktärer som är ensamma av olika anledningar, men som lyckligtvis träffar varandra och blir lyckliga i alla sina dagar i slutet? Förutsägbart men så viktigt med de sluten. Det är obehagligt att läsa om ensamma, tragiska slut. I alla fall gällande den ilande, ensamma ensamheten som är sådär riktigt ångestskapande och gastkramande.

Ett exempel på en skönlitterär figur som är en symbol för ensamhet är Eleanor Oliphant. Jag läste boken om henne i somras och den var så hjärtskärande. Sällan har ensamhet behandlats på ett så naket och talande sätt. Boken var så mitt i prick och gav lite ångest fast att den är i genren feelgood. Eleanor omfamnar ensamheten och ser sig som stark i den. Hon säger att han inte KÄNNER sig ensam, men är smärtsamt medveten om att hon ÄR det. Och hon gör allt för att hålla skenet uppe eller bara överleva. Hon har sina rutiner. Hon låter tiden gå. Många böcker har karaktärer som liknar henne, men med skillnaden att de kanske åtminstone har ett kompisgäng men ej en kärlekspartner, eller en partner men saknar kompisgäng, eller i en familj men saknar vänner och relation. Etcetera. Eleanor har inte ens en guldfisk. Hon har sig själv och sina spritflaskor. Någon karaktär som man vurmar så för som henne är svår att hitta.

 
Så bra och läsvärd bok och så sympatisk karaktär! Läs!!
 
// Johanna
Skrällpriset?

Nu döpte jag om Augustpriset. Och jag verkar inte vara ensam om det? Jag har inte följt debatten föregående år och kan därför inte uttala mig om skillnader mellan åren. Men är det inte mycket diskussioner kring om rätt böcker verkligen är nominerade i år? Eller snarare diskussion om avsaknad kring vissa kända författare som Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri och Jonas Gardell. För att nämna några.

Nu har jag inte läst någon av årets nominerade böcker och kan därför inte få en känsla för om de är nominerade på ``felaktiga grunder`` eller helt enkelt är bra och förtjänar en nomineringsplats. Jag hoppas kunna hinna med några böcker innan priset utses så jag kan bilda en egen uppfattning. Jag hoppas även att rätt böcker är nominerade, personerna som nominerar dem har trots allt läst ett antal böcker inför nomineringen. Vad jag däremot funderar på är om det är ekonomiska medel som styr? Juryn utses nämligen av bokförlagen själva. Det ligger därför nära till hands att tänka att ``gratis`` reklam skulle kunna styra. Flera av de nominerade böckerna har hoppat upp ett par försäljningssteg på diverse bokförsäljningssidor. Godtrogen som jag är HOPPAS jag att det inte är så.

Vilka av de nominerade böckerna har ni läst? Vilka vill ni läsa? Som jag tidigare skrivit ska jag försöka hinna med Jag for till bror av Karin Smirnoff samt Svälten av Magnus Västerbro.

Läs väl!
Vecka 43

Tiden går så fort. Men det är ju inte direkt någon nyhet. Helgen är kommen och fort gick det. Det kan ha berott på att jag bara jobbat sammanlagt 2 dagar denna vecka.. Resten av tiden har spenderats med familjen i Ulricehamn för begravning. Härlig är jorden. Nu finns det ju roligare saker att vara på än begravningar, men mormors sådan var väldigt fin och det var en fantastiskt vacker, viktig och betydelsefullt stund för mig!

Och vad finns att säga om böcker då? Mias bokhörna kör varje vecka en helgfråga. Veckans fråga gäller passande nog de nominerade till Augustpriset. Jag tänkte egentligen skriva mer kring detta ämne, kanske blir det inlägg i helgen, kanske blir det inte alls. Hur som haver tjuvstartar jag nu. Frågan gäller vad man skulle vilja läsa av de nominerade böckerna. Av de nominerade till fackpriset samt skönlitterära priset fanns endast två böcker att ladda ner som ljudbok. Så de två hoppas jag på! De nerladdade böckerna är då Jag for ner till bror av Karin Smirnoff samt Svälten av Magnus Västerbro. Det är nu en månad kvar till vinnaren koras. Och jag har inte läst en enda av de nominerade böckerna. Att hinna med alla känns lite hopplöst, så hinner jag dessa två får jag vara nöjd med det!

Bonusfrågan denna vecka gäller mat! Närmare bestämt vegetarisk mat. Själv äter jag mycket av detta. Majoriteten av allt jag stoppar i mig rent av. En stor anledning till det är att sambon står för matlagningen här hemma, men även om han inte lagat hade det blivit mycket av den varan ändå. Om jag ska verka pretentiös är det för att jag bryr mig om klimatet, djuren och plånboken. Det gör jag självklart men en stor anledning är också att det går så smidigt med vegetarisk mat?! Innan jag flyttade ihop med J rörde jag ihop minst en omelett om dagen. Bästa maten! Andra positiva grejer med vegetarisk mat är att det är supergott och oftast väldigt snyggt.. Jag är helt klar för vegetarisk mat! Jag ägnade till och med gymnasitiden och mitt projektarbete till att skriva en kokbok om klimatmsart mat så jag skulle vara lite av en hycklare om jag verkade för motsatsen.
 
Mera vegetariskt till folket!

// Johanna