Eating and reading are two pleasures that combine admirably- CS Lewis

Skogen

Detta är veckans tema hos bloggen Johannas Deckarhörna. Ett himla lurigt tema tycker jag! Natur och skogen finns ju liksom med mer eller mindre i många böcker? Så tänker jag i alla fall. I nutid har jag inte läst någon bok som klockrent stämmer in på detta tema. Veckans topplista bjuder därför på extremt fri tolkning!

1.       Vi mot Er samt Björnstad av Fredrik Backman. Hur får dessa böcker mig att tänka på skogen då? Jo, genom karaktärerna Ana och Benji som båda tar sin tillflykt till skogen när det krisar. Benji och hans träd. Ana och hennes skog. Och bössa.

2.       Handmaid´s Tale av Margaret Atwood. Wood som i skog typ? Eller trä.. Men skog var ju kopplingen! Där var kopplingen alltså. Långsökt, jag vet. Men boken är bra, läs den!

3.       Sköldpaddor hela vägen ner av John Green. Grön som i naturen och skogen. Självklar koppling eller hur?! Läs den!

4.       Husdjuret av Camilla Grebe. Superbra deckare! Bra miljöbeskrivningar. Och mord som begås i skogen..

5.       Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Det har tagit mig alldeles för lång tid att upptäcka denna författare. Han har ju gett ut någon bok per år. Varje år har jag lagt märke till det men inte gjort så mycket åt det. Men nu äntligen har jag lyssnat på denna vackra berättelse! Just skogen porträtteras inte så mycket utan det är mer naturen som helhet som avbildas på ett väldigt målande vis. Huvudpersonen Tin Win måste tidigt förlita sig på sin hörsel. Och hans lyckas höra det mesta. Och det är så vackert. Läs den! Jag kommer nog läsa fortsättningen snart..

 // Johanna
Mossvikenfruar

Alltså jag bara älskar författaren Emma Hamberg. Det känns som att jag vuxit upp med hennes författarskap. När hon skrev barnböcker, med Linas Kvällsbok i spetsen, var jag ett barn. Lagom till hon började skriva böcker för vuxna så var jag plötsligt vuxen. Jag har nu läst det mesta som hon skrivit i romanform. Plus en och annan novell.

Det senaste jag läst av henne var inte det nyaste. Mossvikenfruar är hennes debutroman för vuxna. Den är inte nyast på marknaden. Men den står sig. Det spelar ingen roll att händelserna ibland är obegripliga och orealistiska. Jag älskar den ändå. Jag skrattar högt. Flera gånger. Vem vill inte göra det av en bok? Jag vill sluka den och jag vill skriva som henne. Det är något med språket, uppbyggandet av ord, ibland talspråk, som får mig att vilja skriva om hon gör. Jag tänker ofta på det sättet som hon skriver. Det är lättillgängligt, utan att vara simpelt.

I denna bok följer man Anki. Anki är en kvinna på nästan trettio som lever ett tryggt, mysigt, fluffigt Svensson-liv med sin man i ett hus i en liten stad. Allt är perfekt egentligen. Fram till den dagen hon upptäcker att mannen, Peter, inte varit riktigt trogen alla gånger. Tillsammans med en väninna flyr hon fältet och beger sig mot storstaden Stockholm. Anki är inte den som vanligtvis kastar sig in i saker.

Stockholm visar sig sedan bjuda på ett och annat smått och gott; utekvällar, härliga män, lugna favoriter och en och annan upptäckt..

Den här romanen har allt som en perfekt Hamberg-bok ska ha; kvinnlig antihjältinna a la Bridget Jones, ett par mysiga män, galna väninnor, konstiga upptåg, orealistiska vändningar, massa mysfaktor och inte minst personlig utveckling hos huvudpersonen.

Boken är helt enkelt grym. Läs!

// Johanna

Brittiska klassiker

Idag är det tisdag! Och det betyder dags för Veckans Topplista hos Johannas deckarhörna. Veckans tema är Brittiska klassiker! KUL känner jag och inser sedan att jag knappt läst något av detta? Överlag är min kunskap om klassiska verk väldigt begränsad. Och läsandet likaså. Jag tänker ofta att jag borde ändra på detta. Men ofta när jag provar klassiker blir jag besviken. Undantaget som bekräftar den regeln var ju dock Margaret Atwoods Handmaid´s Tale. Den var fantastisk. Jag skyller även på att jag är ung och ny i bokvärlden. Typ. Min tid kommer.

 Denna lista blir följaktligen mer av en vill-läsa-lista än topplista.

1.       Alice i Underlandet av Lewis Carrol. Jag älskar egentligen allt som har med Alice i Underlandet att göra. Jag har sett de tecknade filmerna tusen gånger. Och filmatiseringen av Tim Burton hundra gånger. Jag har varit utklädd till henne 10 gånger på olika maskerader. Jag har en tavla med ett fantastisk uttryck från boken på. Men jag har inte läst boken. Note to self. Jag önskar mig denna bok i födelsedagspresent tack! Så kanske jag börjar någon gång.

2.       Berättelsen om Narnia av C.S. Lewis. Jag läste första boken som barn. Sedan strandade jag. I vår får jag förhoppningsvis en ny chans. Jag har anmält mig till en kurs om Barn- och Ungdomslitteratur på 7,5 poäng! Då får jag ta chansen!

3.       Typ allt av Jane Austen. Jag borde i alla fall ge Sense and Sensibility samt Pride and Prejudice en chans. Sedan kan jag uttala mig!

4.       Jane Eyre av Charlotte Bronte känns som ett måste? Den vill jag läsa någon gång i alla fall.

5.       Femteplatsen intas av en bokserie jag faktiskt läst. Nämligen böckerna om Harry Potter. Jag KAN INTE skriva en lista om brittiska klassiker utan att nämna honom. Jag tänker att han hör till de moderna klassikerna? Jag är uppvuxen med honom. Han är en del av mitt liv. Han var alltid jämnårig med mig. Fantastiskt.

 
Lite kul att denna bok användes för att leverera kvitton i på ett brunch-ställe i Zagreb. Meant to be?

Det ska bli spännande att läsa om alla andras klassiker!

// Johanna