Eating and reading are two pleasures that combine admirably- CS Lewis

Serietittande under sommaren

Får man verkligen kolla på serier under sommaren? Är det inte meningen att man ska vara ute 24/7 för att sola, bada och allmänt vara friluftig. Delvis ja. Men ibland regnar det, och även sent framåt kvällen är det mörkt. Och Norrlandskvällar kan vara kalla. Så ibland får man se på serier ändå! Dock blir det ju inte lika mycket som under hösten.

Så vad har jag sett på då? Sammanlagt en hel del. Korta serier. Några säsonger ur vissa serier. Så det blir en liten samling. Av någon anledning hade jag och J en period då vi snöade in på spänningsserier. Jag tänkte lista ett par av dem här!

1.       Safe. En flicka försvinner. En pojke mördas. De har ett förhållande. De är båda från en gated community. Vem skulle göra något ont där? Området är övervakat med kameror, men ändå har något hänt utanför detta. Grundhandlingen är egentligen rätt spännande, men hur det utförs blir absurt. En av huvudpersonen i serien, fadern som springer genom eld och vatten för att hitta sin dotter, bokstavligt talat, spelas av Michael C. Hall. Eller mer känd som Dexter i serien med samma namn. När man följer serien får man en känsla av att karaktären själv sett lite för mycket på Taken. Han kastar sig huvudstupa in räddandet och sökandet av sin dotter på ett väldigt absurt sätt. Sevärd om man inte har något annat att göra, men det finns mycket annat som går före!

2.       Silent witness. En i raden av alla kriminalserier med tätt samarbete mellan rättsläkare och  kriminalare. Detta är ändå en av de bättre tycker jag. Mordmiljöerna byter skepnad. Varje situation har dessutom två avsnitt, vilket gör att det blir en djupare mening än om det bara varit ett avsnitt, men ändå skönt med seriesnittet så det inte blir långfilmsaktigt. Varje avsnitt bjuder dessutom på nya kriminalkommissarier eftersom miljöerna skiftar. Sevärd!

3.       Killing Eve. Thrillerserie med två coola kvinnor i huvudrollerna. Sandra Oh spelar Eve, en nyfiken, djärv kvinn som kommit en seriemördare på spåren. Och för en gångs skull är det ej en manlig sådan utan sockersöta Villanelle som spelas av Jodie Comer. Och när Villanelle förstår att Eve är henne på spåren blir det farligt på riktigt.. Serien känns nyskapande, queenig och spännande. Direkt efter ett avsnitt vill man se nästa. Det är även spännade att skickas mellan olika storstadsmiljöer, vilket är där flertalet av morden av Villenella äger rum. Se den!

// Johanna

Litteratur