Eating and reading are two pleasures that combine admirably- CS Lewis

Nora eller Brinn Oslo brinn

Denna bok har ju varit väldigt omskiven, ombloggad och ominstagrammad. Har sett den precis överallt där man stöter på böcker. Tillslut blir jag ju nyfiken och bara måste läsa den! Sagt och gjort.

Johanna beskriver här det nya förhållandet med Emil. Det kompliceras dock av att Emils ex Nora kommer på tal. Den där vackra, perfekta norskan. Utåt sett. Norasmärtan, svartsjukan, ska finnas som en jobbig blöt filt över förhållandet för en lång tid framöver. Norasmärtan ackompanjeras dessutom av ytterligare en smärta; livmodersmärtan. Mensvärken som ska visa sig vara en avancerad endometrios.

Språket, smärtan, känslorna är så äkta. Antagligen för att de är äkta och självbiografiska i någon form. Det går inte att inte beröras av denna bok. Och precis som författaren skriver i slutet är det en bok som behövs. Den fyller ett tomrum för alla de personer som bär på sjukdomen. Tänk så många karaktärer, kvinnliga, unga som beskrivits i böcker. Men enometriosen har på något märkligt sätt lyst med sin frånvaro.

Läsvärd bok med mycket känsla!

// Johanna

Litteratur